Dudak Dolgusu

Dudak Dolgusu Nedir?

Dudak dolgusunda ana kriterler kalıcılık süresi ve uygulanma şeklidir. Yüzünüzün şekline uygun ve beklentilerinizi karşılayacak en doğru dudak dolgusu uygulamasını belirleyebilmek için konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız büyük önem taşır. Dolgun dudaklar hemen hemen her dönemde kadınlığın simgelerinden biri olarak kabul edildi ve hala yüz güzelliğinin önemli bir parçası. Dudakları dolgun göstermek için kadınlar uzun süre ruj ve dudak kalemleriyle makyaj tekniklerini kullanarak çaba gösterdiler. Zamanla kolajen üretiminin azalmasıyla dolgun olan dudakların bile inceldiği göz önüne alındığında dudaklar için duyulan estetik kaygıda aynı oranda arttı. Artık dudak dolguları ile çok kısa bir süre içerisinde estetik anlamda dolgun dudaklara sahip olmak mümkün. Gelişen teknoloji sayesinde, enjekte edilen dolgular daha kalıcı ve daha doğal bir görünüm sunuyor.

Dudak Dolgusu ile Nasıl Şekillendirme Yapmalıyız?

Genellikle hastalar ellerinde bir fotoğraf ile kliniğe gidip dudaklarının resimdeki gibi olmasını talep etmekteler. Her yüzün anatomisi ve dudakların şekli aynı olmadığı için bu istek olasılık dahilinde olmayabilir. Bu anlamda dudak dolgusu yaptırılırken önemli olan nokta kendi yüz anatominize uygun bir dudak şeklinde karar kılmaktır.

Dudakların altın oran baz alındığında yüz ile bir orantısı vardır. Bu orantıya göre üst dudak 2/5 alt dudak ise 3/5 kalınlığında olmalıdır.

Dudakların dolgunluğunun yanı sıra belirginliği de dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır. Eğer boarder line dediğimiz kenar çizgiler belirgin değilse bu çizgide dudak dolgusu yardımıyla belirgin hale getirilebilir. Bu alana yapılan dolgu uygulaması ile varsa smoker line dediğimiz barkod çizgilerinin de görünümü azalmaktadır.

Dudakların burun ile arasındaki mesafe de estetik görünümünü etkileyen bir diğer faktördür. Filtrum olarak adlandırılan ve dudak ile burun arasında kalan iki dikey çizgi dolgu yardımıyla daha belirgin hale getirilip estetik bir görünüme kavuşulabilmektedir.

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu yapılırken en önemli nokta uygulayanın deneyimli bir hekim olmasıdır. Hasta ile doktorun karşılıklı konuşarak dudağın nasıl olması gerektiği konusunda hemfikir olduktan sonra işlemin yapılması sonucun istenilen gibi olması açısından çok önemlidir. Dudağın hangi bölümlerine uygulama yapılması gerektiği ve bu uygulamalar sonucunda dudağın nasıl olacağı konusunda doktordan mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.

Genellikle hyaluronik asit kullanılan dudak dolgularında kanul yada iğne ile enjeksiyon yapılır. İşlem öncesinde anestezik bir madde yardımıyla böle uyuşturulur. Dudak dolgusu sonrasında birkaç gün ödem olması çok normaldir çünkü dudak yüzümüzdeki en hassas bölgedir. Birkaç gün sonra ödem inecek ve dudaklar olması gereken estetik görünüme kavuşacaktır.

Dudak kan damarları anlamında zengin ve çok hareketli bir bölge olduğu için dudak dolgusunun kalıcılığı diğer bölgelere göre nispeten daha az olacaktır. Düzenli aralıklarla yapılan dudak dolgusu sonrasında kalıcılıkta daha uzun olmaktadır.

Dudak Dolgusu Kimlere, Neden Uygulanır?

İlerleyen yaşın etkisiyle cildimizde kollajen elastin doku ve hyaluronik asit miktarında zamanla azalmalar yaşanmaktadır. Bu eksilmeleri ortadan kaldırmak için yapılan dudak dolgusu uygulaması hamileler, iltihabi deri sorunu olanlar, uçuk problemi yaşayanlar dışında herkese rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bunun yanında dudaklarını şekillendirmek isteyen ya da ince bir dudak yapısına sahip olup dudaklarını beğenmeyen kişilere de uygulanabilir.

Dudak Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uzman kişiler tarafından, doğru teknikler ve kaliteli malzemeler ile uygulanan dudak dolgusu sonrası herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak yine de hacimli ve etkileyici dudaklara kavuşabileceğiniz dudak dolgusu uygulamasının ardından bir süreliğine de olsa sağlığınız açısından dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır.

Uygulama gerçekleştikten sonra en az 2 saat kadar bir şeyler yiyip içmemeniz, ruj kullanmamanız ve dudağınızı zorlayacak mimiklerden kaçınmanız gereklidir. Dudak dolgusu uygulamasının hemen ardından dudak ve çevresinde bir miktar şişlik ve ödem oluşması son derece normaldir. Dudak dolgusu uygulamasından sonra bir iki gün kadar günde 30 dakika kadar buz uygulaması yapılabilir.

Dolgu yapılan bölgeyi rahatlatmak için doktorunuzun uygun gördüğü bir krem ya da jel kullanabilirsiniz. Ödem ve morluk gidermeye yardımcı olan K vitamini içeren bitkisel ürünler kullanabilirsiniz. Dudak dolgusunun yapıldığı esnada ve sonrasında ödem giderici kremler ile dudağınıza hafif bir şekilde masaj uygulayabilirsiniz.

Dr. Gülşen Erdem'e Sorun

Lütfen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bilgilendirmesini okuyarak, kutucuğu işaretleyiniz.